Om oss

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 62604798_10161773552675257_956858987733581824_n-1.jpg

Fastigheten
Brf Slalombacken är en äkta bostadsrättsförening, belägen i kvarteret Slalombacken 1, Västertorp, Hägersten-Älvsjös stadsdelsområde, Brännkyrka församling, i Stockholms kommuns söderort. Fastigheten består av sex huskroppar fördelade på adresserna Skidvägen 12-16, Skridskovägen 10-28 och Slalomvägen 18-46 (endast jämna nummer). Föreningen omfattar 172 lägenheter, varav 27 är hyresrätter. Fastigheterna ritades år 1948 av arkitekt Martta Ypyä (HSB:s arkitektkontor) och stod inflyttningsklara 1949. Ombildningen till bostadsrättsförening genomfördes 2006 och år 2008 köptes tomten loss från den tidigare ägaren Familjebostäder. Fastigheten är, liksom flera andra hus i området, grönklassificerad av Stockholms stad, vilket innebär att den anses “särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”. I föreningen finns två lummiga innergårdar med grillplatser och lekplats. Föreningen har 48 parkeringsplatser med motorvärmare, varav 14 även har laddstolpe för elbil. Tvättstugor finns på tre ställen och föreningen har också ett litet gym. Cykel- och barnvagnsförråd finns i samtliga hus.

Lägenheterna
Lägenheterna har 1-4 rum och kök och är 42-82 m2 stora. Lägenheterna är välplanerade och många har bevarad interiör i 40- och 50-talsstil. En balkong eller uteplats hör till samtliga lägenheter, liksom ett källarförråd. Det finns också möjligheter att hyra extra förråd.

Kommunikationer
Närmaste tunnelbanestation är Hägerstensåsen med endast 1-5 minuters gångväg. Linjen trafikeras av tunnelbanans röda linje 14. Tunnelbaneresan till Stockholm city tar 16 minuter. Det är kort reseavstånd till Liljeholmen med bra kommunikationer och stor galleria. Det är också nära till Kungens kurva och Skärholmens centrum. Västertorp är beläget nära E4an.

Genomförda renoveringar
2000 – Stambyte
2013 – Nytt passagesystem
2013 – Fiberdragning
2017 – Stamspolning
2020 – Stamspolning

Förvaltning
Fastigheten förvaltas av Cemi Förvaltning AB (fastighetsskötsel) och Nabo (tidigare Conzignus Hem och Fastighet) (administration/ekonomi).

Området
I området finns förskolor och skolor. Fastigheten är belägen nära grönområden, bland annat den populära parkleken Lugnet. Västertorp centrum ligger ca 500 meter bort med god tillgång till närservice såsom livsmedelsbutiker, restauranger, apotek, bageri/konditori, blomsteraffär mm. Västertorp utgör också plats för Stockholms största skulpturutställning med sammanlagt 21 verk av kända svenska konstnärer, de flesta från 50-talet, utplacerade på olika platser i området.

Intill fastigheten ligger Västertorps sim- och idrottshall med gym, och Hägerstensbadet med utomhuspool. Det är promenadavstånd till Mälaren med mysiga promenadstråk och badmöjligheter i Vinterviken.

Västertorp planerades på 1940-talet och var ett område som då var nästan obebyggt. Stadsplanen för området antogs 1947 och var en del av den stora planen för framtidens moderna Stockholm. Västertorp var Sveriges första stadsdel med trafikseparering, alltså en förort byggd kring idén om att biltrafiken skulle skiljas från gående och cyklister. 

Faktablad om Västertorp från Stockholms Stadsmuseum (länk)

Ett boktips till dig som är mer intresserad av konsten i Västertorp:
“Konsten och Västertorp” av Rickard Larsson (länk)